четвртак, 23. фебруар 2012.

Salvador Dali -Nadrealizam to sam ja


    To kako je Salvador Dali bio poznat i cenjen slikar još za života , već je opšte poznata stvar.Umetnik ekscentričnog izgleda i neverovatnog talenta je u svakom smislu te reči iskoristio svojih 5 minuta slave,koji su u njegovom slučaju malo duže trajali.Njegova ekscentričnost mu je  pomogla da bude primećen i zapamćen gde god se pojavi.On je jednostavno tako živeo.Krupne oči i čuveni brkovi bili su njegov zaštitni znak.Uvek omiljen u društvu i poseban,takav je bio. Njegova kuća bila je uvek puna ljudi.Tako je želeo. To ga je činilo srećnim,čak i onda kada bi mu u kući bilo puno ljudi koje čak i ne poznaje. Voleo je da posmatra sve te ljude i da im dozvoli da ga inspirišu. Bio je kao je i sam voleo da kaže za sebe"voajer".

Izložba na Novosadskom sajmu 'Božanstveni svetovi' Salvadora Dalija
    Jako je interesantno to da ni jedna devojka koju je pitao da mu pozira , nije ga odbila.
   Umeo je da se na prijemima obuče nesvakidašnje. Jednom je čak i u ronilačkom odelu došao na izložbu.Zbog njegove originalnosti svi su ga voleli. Živeo je kao rok zvezda ,nije se drogiro ,jer je sam sebe smatrao drogom.
      Njegova najveća inspiracija bila je njegova supruga Gala, malo više od decenije starija od njega. Gala je bila njegov menadžer, muza, sve ono što je njemu pomoglo da postane to što je bio.Volela je Dalija,volela je mladje muškarce i pored njega.
        Tematika u njegovim delima bila je protkana pijanstvima, religijom i prostorom sveta,vremenom. Često su se u njegovim delima mogli videti videti satovi koji cure. On nije samo slikao,on je dizajnirao nakit,radio na filmu, pisao, pravio skulpture,radio scenografije...Čak je radio i  kratko-metražni film u produkciji Volta Diznija.Njegovih radova je toliko mnogo da se ne mogu ni nabrojati.Neki su u vlasništu kolekcionara, neki u njegovom muzeju , koji mu je sagradjen još za života.
    Uživajte u Dalijevim delima.
artwork: Salvador Dali - 'Gala of the Spheres' Pencil signed lithograph - Courtesy of the Art Appreciation Foundation   Salvador Dali Photo
 
Датотека:Dali - Neresiva enigma.jpg
nerešiva enigma
 

Датотека:The Persistence of Memory.jpg
trajnost sećanjahypercubic body
             salvador dali

Slika:Dalí.Rinoceronte.JPG

2 коментара: